Certyfikat
Tak
Powiat krotoszyński / Gmina Koźmin Wielkopolski
Nasz naturalny Olej rzepakowy tłoczony na zimno dzięki zastosowaniu opatentowanej technologii tłoczenia, wyłącznie ze specjalnie wyselekcjonowanych i kontrolowanych ziaren rzepaku, a także co najważniejsze, bez zastosowania jakichkolwiek środków chemicznych zapewnia najwyższą jakość uzyskiwanego oleju rzepakowego, zachowuje swój złocisty kolor i charakterystyczny smak. Do wyprodukowania 1 litra oleju rzepakowego wykorzystujemy aż 3 kg nasion rzepaku.
Olej rzepakowy posiada wysoką zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3. Kwas alfa-linolenowy (ALA; należący do kwasów omega-3) pomaga w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA (należącego do kwasów omega-3) dziennie, co odpowiada 2,5 porcji (25ml). Olej rzepakowy ułatwia wchłanianie i transport witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K. Stanowi bogate źródło witaminy E, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Jest również źródłem witamy K, która przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i utrzymania zdrowych kości. Dostarczają również nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): omega-6, omega-3 w proporcjach około 2:1.
Nasz Olej rzepakowy tłoczony na zimno posiada certyfikat JAKOŚĆ TRADYCJA nr 32-BC20-2022 wydany przez COBICO Sp. z o.o. oraz jest PRODUKTEM POLSKIM.