Certyfikat
Tak
Powiat pilski / Gmina Piła
Topinambur z naszego certyfikowanego ekologicznego gospodarstwa.
Bardzo stare, zapomniane warzywo, które zasługuje na renesans, ponowne odkrycie jego nietuzinkowego smaku, aromatu, oraz licznych znanych właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Zawiera dużo krzemionki, jest źródłem inuliny, dlatego nadaje się dla cukrzyków, inulina to prebiotyk-wspiera bakterie probiotyczne w naszym układzie pokarmowym. Bulwy topinambura są bogatym źródłem potasu i żelaza. Nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu.
Topinambur można piec z innymi warzywami z odrobiną oliwy i ziołami, dodać do zupy-krem np z dyni- dodaje ciekawego posmaku, dodać do surówki a nawet ukisić.
Odbiór z plantacji w każdy piątek po południu.
Możliwa wysyłka do paczkomatu; cena przesyłki uzależniona od wagi i rozmiaru paczki, wyceniana po zapakowaniu.